18 Юли 2018

 

20 лева е средната месечна сметка за природен газ на битовите потребители на „Овергаз Мрежи“ през юни тази година. През лятото домакинствата използват синьото гориво за готвене и подгряване на вода. Те обаче щяха да заплатят с 21 лева повече и сметката им за тези услуги щеше да излезе 41 лева, ако бяха използвали електроенергия, вместо природен газ.

 

Най-голямата потребителска група са клиентите на „Овергаз Мрежи“, които живеят в апартаменти от 70 до 90 квадрата – 33 %. Те са платили средно по 18 лева за миналия месец. Юнската им сметка за готвене и топла вода щеше да набъбне до 37 лева, ако бяха използвали електроенергия. 30 % от клиентите на компанията са семействата в жилища от 90 до 120 квадрата. Средната им сметка за миналия месец е 19 лева. Те щяха да платят двойноповече за топла вода и готвене, ако не бяха заложили на природен газ, а на ток.

 

Газификацията вече е още по-достъпна с новите условия по програмата „DESIREE Gas“*. Клиентите, които искат да се газифицират, могат да се възползват от почти 2 пъти по-голяма финансова помощ от досегашната. Безвъзмездната финансова помощ по проекта вече е 30 % от разходите за газификация на жилището, като кандидатите получават и допълнително финансиране в размер на 100% от цената за присъединяване.

 

*Програмата цели да стимулира развитието на битовата газификация у нас, като осигури част от необходимото финансиране, за да се заменят нискоефективните енергоизточници с природен газ.