Над 40 деца научиха повече за професиите на газовия инженер, геолога и ландшафтния архитект

Над 40 деца между 7 и 14 години гостуваха в сградата на Овергаз, където за седма година се проведе „Гордея се с труда на моите родители“, проект на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. И тази година събитието се проведе в Деня на будителите и мина под знака на пробуждането. Затова и бяха планирани различни образователни и развлекателни дейности, игри за комуникационни умения, интересни лектори и занимания, чрез които децата да опознаят професиите в компанията и да разширят своите знания за света.

 

Интересно за малките посетители беше представянето на професията газов инженер. Опитните лектори им разказаха за общото между динозаврите и произхода на природния газ. Те научиха, че синьото гориво не се създава от човешка ръка, а се образува от естественото разлагане на органични вещества от растителен и животински произход. Любопитно за децата беше, че газът се добива чрез сонди дълбоко в земните недра и после се доставя на хората с тръби.

 

Те останаха смаяни и от научната лаборатория, която им разкри геоложки тайни и загадки. Малките посетители участваха в игри и с нашата приятелска организация ParaKids, която прави възможен спорта за деца със специални потребности. Лекторите разказаха за своята работа като треньори и професионални спортисти. Любимо занимание за децата се оказа „Зеленото ателие“. Те създадоха миниатюрна градина и се докоснаха и до професията на ландшафтния архитект. Така те научиха колко важно е опазването на околната среда, както и че газът допринася за нея. Професиите на автомонтьора, автобояджията, шивача и търговеца също бяха представени в деня, наситен с игри и активности.

Други новини