"Душата на един извор"

Национален конкурс за млади художници и писатели

"Душата на един извор" е единственият по рода си национален конкурс, който стимулира развитието на даровити деца и младежи едновременно в две области – литература и изобразително изкуство.

 

НАЧАЛОТО

Конкурсът се роди по идея на Община Ямбол, Овергаз и Фондация "Млада България" през 2004 г. – когато се навършиха 110 г. от рождението на Жорж Папазов и един век от рождението на Кирил Кръстев, и двамата свързани съдбовно с гр. Ямбол. Тези велики български творци – световно известният художник - авангардист, предшественик на сюрреализма в Европа, Жорж Папазов, и Кирил Кръстев, публицист, есеист и изкуствовед, виден представител на поколението "български енциклопедисти" – се превърнаха в патрони на националния конкурс.

Името "Душата на един извор" е заглавие на една от фантастичните картини на Жорж Папазов, рисувана преди повече от 80 години.

 

ТРАДИЦИЯТА

Досега конкурсът има осем издания, в които са се включили над 3200 участници. От 2004 до 2008 г. конкурсът бе ежегоден, а от 2010 г. е биенале.

Водени от веруюто на българския първоучител Константин-Кирил Философ, че "безкнижната душа мъртва се явява у хората", след всяко провеждане на конкурса, организаторите издават сборник с най-добрите художествени и литературни творби, с помощта на ИПК "Светлина".

 

ПОБЕДИТЕЛИ В "ДУШАТА НА ЕДИН ИЗВОР" - 2018 ГОДИНА:

 

В десетото издание на Националния конкурс за млади художници и писатели "Душата на един извор" през 2018 година се включиха 230 млади автори в двете категории „Изобразително изкуство" и „Литература". 

Имената на отличените в тазгодишното творечесно съревнование „Душата на един извор" в категория „Изобразително изкуство" вижте тук, а победителите в категория „Литература" - тук.