45 ученици в надпревара за титлите най-добър млад инсталатор и изследовател за 2017

Деветокласници от дуалната форма на обучение по газова техника за пръв път участват в състезанието

 

 

 

45 ученици от Русе, Ямбол, Пловдив, Казанлък и София ще се надпреварват за титлите „най-добър млад инсталатор“ и „най-добър млад изследовател“ на 2017 година. На 5-ти и 6-ти април в Русе ще се проведе финалът на двете състезания, по време на който младежите ще покажат знания в областта на енергетиката и ще приложат на практика наученото в професионалните гимназии.

 

За пръв път до финал на състезанието за млади инсталатори тази година достигат 12 от деветокласниците, които през есента на 2016-та започнаха дуална форма на обучение по газова техника в София, Русе и Ямбол. Тяхната учебна програма е разработена според изискванията на бизнеса, а обучението им се провежда паралелно в училищата и в газовите компании.

 

Младите изследователи пък ще представят своите разработки на тема „Умният дом“. Ученическите проекти ще съдържат отговор на въпросите – как те си представят дома на бъдещето, как той ще промени живота им, с какви системи ще разполага и какъв ще бъде неговият енергиен мениджмънт.

 

Министерството на образованието и науката и Овергаз провеждат конкурсите за 12-та поредна година, като над 1600 ученици от цялата страна са взели участие в надпреварите досега. Двете дългогодишни състезания са мерило за развитието на професиите в областта на енергетиката. Основната цел на газовата компания е да открие младите и талантливите хора и да им даде шанс за добра реализация в енергийната сфера.

Други новини