"Опознай природата и я опазвай"

Проектът „Опознай природата и я опазвай" стартира през 2009 г. с идеята чрез съвместното използване на традиционните методи за обучение и прилагане на съвременни мултимедийни средства, да се създаде действен инструмент за изграждане в младото поколение на активно положително отношение към природата и към нейното опазване, както и да бъдат развити у децата творчески нагласи и умения за работа в екип. В рамките на проекта ежегодно се провеждат открити уроци и посещения на природни забележителности.

  Целите на „Опознай природата и я опазвай" са:
 • да се повиши екологичната култура на младото поколение и то да се приобщи към решаването на глобалните екологични проблеми;
 • да се обогатят познанията на децата в областта на околната среда;
 • да се популяризират защитените територии и тяхното опазване;
 • децата да се информират за защитените видове растения и животни;
 • да се подобрят способностите на участниците в проекта за работа с фотографска техника и програми за работа с изображения;
 • да се организира изложба със заснетите кадри;
 • да се разпространи опита от проекта в други класове и училища.
  Проектът има четири основни етапа:
 • Запознаване на участниците с природните забележителности, защитени растителни и животински видове в избрана защитена територия;
 • Усвояване и подобряване на уменията на участниците в проекта за работа със снимачна техника (фотоапарати и камери). Запознаване и работа с програми за работа с изображения и подготовка на презентационни материали;
 • Посещение на защитено място, където участниците на живо да видят защитени видове и да документират тези „експедиции" сред природата;
 • Представяне на получените резултати.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

През октомври 2016-та 32 шестокласници от столичния учебен комплекс „Българско школо“ дискутираха с еколози и експерти по опазване на околната среда темата за нелегалната търговия с диви животни и нейната превенция. Откритият еко урок се проведе в Зоологическата градина в София.

Експерти на зоопарка разказаха на учениците какви са заплахите за природата и биологичните видове от бракониерството, както и защо незаконната търговия с диви животни е толкова разпространена и се намира на трето място по доходност (след тази с оръжия и наркотици).Дискусията премина подмотото на тазгодишния световен ден на околната среда – “Дивото зове за живот”.

 

 

Еколозите разясниха на шестокласниците и на какво трябва да обръщат внимание при избора на домашен любимец, за да избегнат  рисковете да станат неволни съучастници в нелегалната търговия със застрашени видове.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

През есента на 2015-та година малките еколози от столичния учебен комплекс „Българско школо” отбелязаха сред природата Международния ден на птиците – 1-ви април. С помощта на експертите от еко-организацията „Зелени Балкани” учениците сглобиха, лакираха и поставиха 70 къщички за пойните птици в района на квартал „Княжево”.

 

Децата научиха и много интересни факти за крилатите обитатели на Природен парк „Витоша”, за техните биологични семейства и опазването им. Инициативата е част от дългогодишния проект на Овергаз „Опознай природата и я опазвай”, а целта е да се  възстановят популациите на пойни птички в градска среда.

Новите домове за пернатите бяха закупени със събраните средства от благотворителна изложба-базар на снимки, която се проведе по-рано през март тази година в Клуб „Максим” на Театър „Българска армия”. Автори на 250-те фотографии, запечатели красотата на българската природа и нейните обитатели, бяха учениците от „Българско школо”, участвали в проекта през годините.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

През май 2014 година петокласници от софийското училище „Българско школо" посетиха местността Леднишки рид, в близост до село Брестница, където разгледаха една от най-красивите пещери в България - „Съева дупка". Приключението им бе част от десетия открит „зелен урок", който Овергаз организира за учениците в рамките на своя проект „Опознай природата и я опазвай".
 

Заедно със специалист-спелеолог малките еколози се разходиха из „подземната перла", която е на около 3 милиона години, и нейните пет зали, в една от които е най-големият сталактит с обиколка от 60 метра. Научиха повече и за другите видове пещерни образувания - сталагмити, синтрови езера и драперии, които наподобяват различни причудливи фигури.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

През октомври 2013 година в местността край село Тъжа, Община Павел баня, бе пуснат на свобода белоглав лешояд. Заслуга за това имаха шестокласниците от софийското основно училище „Българско школо", които заедно с природозащитници помогнаха на птицата да напусне специално пригодената за адаптация клетка и да полети волно над Стара планина. 

 Изживяването бе основна част от деветия открит „зелен урок", който Овергаз организира за ученици в рамките на своя проект „Опознай природата и я опазвай". Този път децата научиха повече за редките и застрашени видове птици, защо лешоядите са известни като „санитарите на природата" и колко важна е роля им за опазването й.

Фредо, кръстен единодушно така от шестокласниците, стана 34-ят лешояд, който лети свободно в този район. На гърба си той има монтиран сателитен предавател, осигурен от Овергаз, с помощта на който учениците и природозащитниците от „Зелени Балкани" ще могат да наблюдават къде скита. Неправителствената организация вече десетки години работи за възстановяването на популацията на белоглавия лешояд в България.