"Душата на един извор"

Национален конкурс за млади художници и писатели

"Душата на един извор" е единственият по рода си национален конкурс, който стимулира развитието на даровити деца и младежи едновременно в две области – литература и изобразително изкуство.

 

НАЧАЛОТО

Конкурсът се роди по идея на Община Ямбол, Овергаз и Фондация "Млада България" през 2004 г. – когато се навършиха 110 г. от рождението на Жорж Папазов и един век от рождението на Кирил Кръстев, и двамата свързани съдбовно с гр. Ямбол. Тези велики български творци – световно известният художник - авангардист, предшественик на сюрреализма в Европа, Жорж Папазов, и Кирил Кръстев, публицист, есеист и изкуствовед, виден представител на поколението "български енциклопедисти" – се превърнаха в патрони на националния конкурс.

Името "Душата на един извор" е заглавие на една от фантастичните картини на Жорж Папазов, рисувана преди повече от 80 години.

 

ТРАДИЦИЯТА

Досега конкурсът има осем издания, в които са се включили над 3200 участници. От 2004 до 2008 г. конкурсът бе ежегоден, а от 2010 г. е биенале.

Водени от веруюто на българския първоучител Константин-Кирил Философ, че "безкнижната душа мъртва се явява у хората", след всяко провеждане на конкурса, организаторите издават сборник с най-добрите художествени и литературни творби, с помощта на ИПК "Светлина".

 

Конкурсът през 2016 година:

Победителите в тазгодишното издание на конкурса можете да видите ТУК.

 

 

Формуляр за участие изтеглете ТУК.

Поканата за участие можете да видите ТУК.

Официален регламент на конкурса можете да изтеглите ТУК.