15 Май 2018

 

Общо 3 500 фотографии са заснели шестокласниците от „Българско школо“ по време на посещението си в Ботаническата градина. Експертите на „Овергаз“ отсяха най-добрите 23 и организираха конкурс, който да определи коя е най-красивата. Учениците имаха последната дума и дадоха най-много от гласовете си за фотографията на Андрей Шутелов от 6 "Б" клас.

 

Конкурсът за най-добра снимка се проведе в рамките на дългогодишния проект „Опознай природата и я опазвай“*. Преди да започне гласуването децата си припомниха какво са научили от предишните събития в рамките на инициативата. В първия екоурок разбраха за различните видове горива, как влияят върху здравето и какви са предимствата на природния газ - екологичният енергоизточник.

 

По проекта „Опознай природата и я опазвай“ учениците разкриха някои от тайните на фотографията - да не снимат твърде близо, да няма неприятни обекти на заден фон, като мръсни прозорци, и да не правят снимки срещу слънцето. Новите знания за фотографията децата приложиха на посещението в Ботаническата градина, където направиха снимките за конкурса и видяха различни видове редки растения. Експертите на „Овергаз“ обясниха на шестокласниците как да използват фотографиите си, за да изработят електронни поздравителни картички.

 

Проектът "Опознай природата и я опазвай" започва през 2008 г. и се осъществява с деца от 5-6 клас на "Българско школо". Целта му е да се изгради положително отношение към природата в младото поколение, като се използват както традиционните методи за обучение, така и работа сред природата.     В рамките на инициативата се организират и провеждат екологични уроци, посещения на защитени територии, интересни природни местности и експозиции. Децата придобиват познания за фотография и обработка на снимките.