Профил на компанията

Вече повече от 30 години водещи за нас винаги са били лоялността и прозрачността в работата. Силно вярваме в обществения интерес, затова сме ориентирани изцяло към потребителите, а мисията ни е да осигуряваме пълен достъп до най-евтината и екологично чиста енергия – природния газ. Ние уважаваме правото на избор и държим нашите клиенти, настоящи и бъдещи, да взимат информирани решения. Спазваме принципите на добрите търговски практики и приемаме пазарните правила като стимул за развитие.

Вложихме над 320 милиона евро в изграждането на 2400 километра разпределителни газопроводи. Достигнахме до домовете на близо 250 000 български домакинства. Всеки месец предоставяме енергийна алтернатива на над 60 хиляди семейства, над 3000 производствени компании, стотици училища, детски градини, болници и социални заведения.

Природният газ винаги е бил най-достъпната енергия за обществото. Заедно преди повече от две десетилетия започнахме историята за газификацията на България, която с усърдие и желание ще продължим да пишем – ние от Овергаз и Вие, нашите приятели и партньори. Заедно извървяхме дългия и трънлив път на промяната на статуквото и изграждането на работещ енергиен пазар. Защото винаги сме се застъпвали за правото на избор. Защото сме на Ваша страна. Защото си приличаме.
Сашо Дончев
Основател на Овергаз
През юни 1991 г. заедно с няколко свои колеги учредява "Овергаз" ООД. През 1992 г. създава „Овергаз Инк."АД, като при учредяването е избран за заместник-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на компанията. Заема поста изпълнителен директор до 2021 година.

Под негово ръководство е разработен и се осъществява Проектът за газификация на българските градове.

Автор е на повече от 30 научно-приложни труда и инженерни разработки, публикувани в България, Русия, САЩ, Германия, Австрия, Сирия и Либия.

От 2007 до 2018 г. Сашо Дончев е председател на Българската асоциация "Природен газ" (БАПГ). В два последователни мандата (2011-2018) е председател и на Българска стопанска камара (БСК).

Представлява българския газов сектор в Съвета на Международния газов съюз.

Удостоен е със званието "Почетен член" и със Златния знак на Световното движение "Екофорум за устойчиво развитие", носител е на ордена "Преподобни Сергий Радонежски" III-та степен на Руската православна църква.

Сашо Дончев е издател на информационния сайт "СЕГА", член е на Съюза на издателите в България. Успешно реализиран негов проект в сферата на образованието е учебният комплекс "Българско школо".

Преди да създаде Овергаз, от 1978 до 1991 г. , работи в "Газстроймонтаж". Заема длъжностите технически ръководител, проектант, специалист в отдел "Външна търговия", началник на обект "Транзитен газопровод Русия–Турция". По-късно става директор на Строително-монтажното управление на строежа на магистралния газопровод "Тула-Шостка-Киев".

Сашо Дончев е завършил Руския държавен университет за нефт и газ "И. М. Губкин", специалност "Строителство на газонефтопроводи, газохранилища и нефтобази" с отличие и Университета за национално и световно стопанство в София – специалност "Външноикономически отношения". Владее руски, английски и полски език.