Партньорства и спонсорства

Овергаз винаги е подкрепял проекти от значим обществен интерес, защото сами проектираме обществото, в което искаме да живеем. През годините сме се включвали с партньорства в социални сфери като образование, култура и изкуство, околна среда и чист въздух, свобода на медиите и човешки права. Приоритет в работата ни е да бъдем полезни и затова не просто инвестираме средства в инициативи и финансираме проекти, а работим заедно като истински съмишленици с обща цел. Залагаме на дългогодишни и утвърдени партньорски отношения и в изключителни случаи започваме нови дейности или подкрепяме непознати каузи и инициативи.

Част от инициативите, които Овергаз традиционно реализира или подкрепя, са:

виж повече

Учебен комплекс „Българско школо“

Амбициозният образователен проект на Фондация „Дончев“ - частният учебен комплекс „Българско школо“, цели изграждането на свободомислещи, отговорни и способни млади личности. Овергаз подкрепя дейността на училището и детската градина, за да помогне за обогатяване културата на децата, придобиване на нови знания и умения чрез изграждането на партньорства и организиране на инициативи, гостуване на талантливи творци, музиканти, писатели, инженери.
Прочети повече

виж повече

Национален учебно-професионален конкурс „Млад изобретател“ на Фондация „Миню Балкански“

Националният учебно-професионален конкурс „Млад изобретател“, организиран от Фондация „Миню Балкански“, цели да открива и развива младите таланти на България, които се изявяват като откриватели и създатели на нови машини и устройства. С подкрепата за този конкурс даваме шанс на предприемчиви юноши да развият и покажат своите умения на практика чрез осъществяването на идеи и проекти, които могат да се интегрират в науката и индустрията.
Прочети повече

виж повече

Софийски фестивал на науката на Фондация „Красива наука“

Ежегодно Овергаз се включва в научното събитие „Софийски фестивал на науката“, организирано от Фондация „Красива наука“. Всяка година фестивалът дава възможност на науката да срещне своите почитатели от целия свят. Гостите се наслаждават на разнообразна програма с интересни лекции и впечатляващи химични и физични демонстрации, подходящи за малки и големи. Традиционно компанията ни подкрепя събитието, участва с щанд и споделя информация за научната страна на дейността ни.
Прочети повече

виж повече

Филмов фестивал Master of Art

Master of Art е първият международен филмов фестивал за документални филми на Балканите. Амбицията му е да представя най-добрите и интересни филми в областта на изкуството, музиката и танца, театъра, киното, фотографията, архитектурата, дизайна и литературата. Благодарение на доброто партньорство между Master of Art и Овергаз, филмите имат възможност да достигнат до българската публика.
Прочети повече

виж повече

Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“, Ямбол

Подкрепата за Държавния куклен театър „Георги Митев - Жоро“ в Ямбол се е превърнала в традиция за Овергаз. Развитието на дейността на театъра, също като доброто партньорство между двете организации, осигурява както гостувания със страхотни спектакли в учебен комплекс „Българско школо“, така и културното развитие на регион Ямбол чрез подкрепа за осъществяване на международни фестивали и театрални дейности.
Прочети повече

виж повече

Платформа „Истински мед“ на Pollenity

Българската платформа „Истински мед“ помага на застрашените от изчезване пчели и съдейства на техните стопани да реализират достойно продукцията си, като продължат своята благородна мисия в полза на планетата Земя. Чрез осиновяването на пчелни кошери от пчелина на „Истински мед“ Овергаз подкрепя българското пчеларство и следва политиката си по отношение на устойчивостта, опазването на природата и осигуряването на по-добро бъдеще за нас и нашите деца.
Прочети повече

виж повече

Осиновена екопътека Бояна-Драгалевци, част от природен парк „Витоша“

Овергаз има своя осиновена екопътека „Бояна-Драгалевци“, част от природен парк „Витоша“. Семейството на Овергаз полага постоянни грижи и има множество успешно реализирани акции – почистване на терени, поддръжка и монтиране на нови съоръжения, поставяне на указателни табели и вдъхновяващи стихове с послания, които да направят преживяването на туристите по пътеката приятно и запомнящо се. Благодарение на доброто състояние на пътеката, трасето се превръща в част от маршрута на велосъстезанието „Витоша 100“.
Прочети повече

Програма „СИНЕВА“

СИНЕВА е вътрешнокорпоративна инициатива, насочена към доброволчеството и служителите в компанията. Всяка година чрез нея доброволци представят свои предложения за обществено полезни или социални проекти, които могат да бъдат подкрепени от компанията. Тази програма цели да подкрепи проектите от особена важност за нашите колеги, като насърчи изграждането на единна общност. До момента подкрепа е предоставена за дейностите на сдружение „За децата – 2017“ и тяхната зеленчукова градина „Вдъхновение“, Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“ и тяхната творилница „Арт и Скок“, сдружение „Дунавско сияние“ и Асоциация „Детско сърце“.

виж повече

Фондация „За Доброто“

Овергаз подкрепя активно дейността на Фондация „За Доброто“. Организацията обединява над 12 000 доброволци и дарители в цялата страна, ангажирани с общата кауза за налагане на висок стандарт за детско здравеопазване и образование чрез откликване на обществени потребности и дефицити. През 2022 г. Овергаз се включи в кампанията „Подкрепа за Украйна“, като подпомогна изграждането на интеграционен център #ЗаДоброто и детско-юношески център „Круто“ в сградата на ул. „Филип Кутев“ 1. През 2023 г. организирахме национална дарителска кампания в подкрепа на проект #Светулка за ремонт и обновяване на детските отделения в лечебните заведения в Ловеч и Велико Търново. Овергаз се ангажира да допълни всяко индивидуално дарениев кампанията „Дари за Светулка, Овергаз ще удвои!“.
Прочети повече

Основни насоки и принципи при кандидатстване за финансова подкрепа:

 
  • Подкрепяме предложения, които съответстват на визията, целите, ценностите и приоритетите на Овергаз и „добрата компания”; не подпомагаме еднократни, единични и случайни инициативи.“;
  • Сферите, в които подкрепяме проекти, са свързани с темите образование, култура и изкуство, околна среда и чист въздух, дейности за развитие на общността. Области като спорт, лични здравни нужди и потребности от лечение, спонсорства за събития, които не са в унисон с корпоративната ни идентичност и цели, обикновено не се подкрепят
  • Овергаз се включва в проекти, в които с бенефициента изграждаме устойчиво партньорство на базата на прозрачни отношения и ясни цели; част от предложенията се осъществяват по инициатива на компанията и с участието на идентифицирани след проучване доказани партньорски организации;
  • Подкрепяме предложения, чиито бенефициенти допринасят за разширяването на общността на Овергаз и носят мултиплициращ обществен ефект или конкретна полза за местната общност, за която се отнасят;
  • Подкрепяме само предложения, които гарантират контрол, финансова отчетност и прозрачност на изразходването на средствата; финансовата подкрепа се осъществява при ясна договорна обвързаност и строго спазване на счетоводни и законови разпоредби;
  • Заявленията за подкрепа трябва да съдържат ясна и конкретна информация за предлагания проект – време, място, обхват, целева група, предимства и възможности за реклама, размер на търсената помощ/предлаганото спонсорство; заявления без подобна ясна информация няма да могат да бъдат разгледани коректно;
  • Не подпомагаме инициативи на политически партии, техни представители или кандидати за политически постове.
  • Без да претендираме, че можем да помогнем навсякъде и за всичко, желаем да бъдем полезни за обществото, от което сме част. Ако искате да се обърнете към нас, трябва да имате предвид, че средствата, отпускани за спонсорство, се планират в годишния бюджет на компанията за социални и обществено полезни инициативи с поне едногодишен хоризонт на действие.

Кандидатстване

Заявленията трябва да бъдат адресирани до изпълнителния директор на „Овергаз Мрежи“ АД на пощенски адрес: София 1407, ул. „Филип Кутев“ 1 или на e-mail: [email protected]. Решение за подкрепа или отказ се взима от ръководството на компанията, след което всеки кандидат получава отговор във връзка с кандидатурата си.