05 Юни 2018

Вече 10 години проектът на Овергаз „Опознай природата и я опазвай“ изгражда у децата положително отношение към околната среда. За този период над 300 ученици са присъствали на открити екоуроци, на които служители на компанията са ги запознали свредите от замърсяването на природата и как се отразяват на човешкото здраве.

 

Тази година шестокласниците от „Българско школо“ научиха за твърдите горива, чиято употреба влошава качеството на въздуха и за алтернативата – природния газ, който е екологичен енергоизточник. През 10-тото издание на проекта децата посетиха Ботаническата градина и разбраха повече за редките видове растения и тайните на фотографията. Там упражниха наученото и направиха общо над 3 500 снимки, а с конкурс избраха най-добрата.

 

По проекта „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“ през април се проведе 21-а залесителна акция. Още 4 500 дръвчета засадиха служители на Овергаз и ученици от „Българско школо“, заедно с експерти-лесовъди от държавно ловно стопанство "Витошко-Студена". От началото на проекта до сега са залесени общо 175 000 дръвчета на площ от 477 декара, които поглъщат повече от 1 326 тона въглероден диоксид годишно.

 

Освен с дългогодишните си екологични проекти, Овергаз традиционно отбелязва Световния ден на околната среда, като организира и участва в събития на партньори. Тази година темата е „Да победим замърсяването с пластмаси“, а компанията се включва в две инициативи на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Участниците в „Скъсай с пластмасата“ предават пластмасови отпадъци в офиса, като получават бамбукова чаша, с която да заменят пластмасовата. Служители на Овергаз се състезават и в конкурс с представители на други компании с идеи за по-малко пластмаса на работното място.