Споразумение за разширяването на газохранилище „Чирен“.

Уважаеми клиенти,

На 27-ми юни в Люксембург бе подписано споразумение за финансиране разширяването на единственото на територията на България газохранилище „Чирен“. Събитието се състоя в рамките на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика.

Споразумението се подписа между „Булгартрансгаз“ ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда по време на официална церемония. В рамките на проекта ще бъде извършено модернизиране и разширяване на надземните съоръжения на хранилището, чрез изграждане на надземни съоръжения, сондажи и газопровод с дължина около 45 км. По този начин капацитетът за съхранение на природен газ в „Чирен“ ще бъде увеличен до 1 млрд. м3, а на дневните капацитети на добив и нагнетяване – до 8-10 млн. м3/д. Съоръженията ще бъдат въведени в експлоатация поетапно до края на 2024 г., като същевременно е осигурена нормална експлоатация на хранилището по време на ремонтните дейности.

Проектът ще бъде съфинансиран със средства отпуснати от Европейския съюз в размер на около 78 млн. евро.

Увеличеният капацитет на газохранилището „Чирен“ ще позволи съхраняването на природен газ в размер на 30% от годишното потребление на България. По този начин ще се гарантира непрекъснатост в снабдяването и задоволяване нуждите на потребителите, дори при извънредна ситуация и прекъсване на доставките на природен газ от страна на някои от доставчиците на синьото гориво.

С уважение,
Екипът на „Овергаз Мрежи“

Други новини