Компанията „Овергаз“ е преизбрана в Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

На отчетно-изборното събрание на Българската мрежа, което се проведе на 21 февруари 2023 г. в София Тех Парк, бяха избрани членове на Националния и Контролния съвет, както и председател на сдружението за мандат 2023 – 2027 година.

 

За членове на Националния съвет бяха преизбрани „Асарел–Медет“, „Овергаз“, „Софарма“ и фондация BCause, а „Аурубис“, „Солвей Соди“ и „Лидъл България“ са новите попълнения на ръководния орган. Членовете на Националния съвет имат ръководни, представителни и лидерски функции, а ангажиментите им са свързани не само с дейността на Мрежата с Глобалния договор в Ню Йорк и CSR Europe, но и с утвърждаване на устойчивостта като единствения път на развитие и просперитет на бизнеса и обществото.

Членове на Контролния съвет за новия мандат са „Инвестор медия груп“, СУ „Св. Климент Охридски“ и „Кауфланд България“.  Участието в двата съвета на организацията е въпрос на доверие, чест и престиж.

За председател на Българската мрежа единодушно беше избран Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет“, който беше избран за SDG пионер за България и е сред 10-те SDG Пионери в глобален мащаб.

Той поема престижния пост след два знакови мандата на Огнян Траянов, собственик и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“. По време на неговото председателство Българската мрежа се разрасна с нови членове, емблематични проекти като „Гордея се с труда на моите родители“, „Базар на професиите“ и „Игри за добрини“, които  бяха припознати от десетки компании.

В своето изказване Светослав Иванов, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“, изтъкна значимата обществена роля на компанията:

„Нашата компания се занимава с дистрибуция на природен газ. Ние всъщност заменяме електроенергията, която излиза от българските контакти. Едва 20% от първичната енергия, която се изгаря под формата на въглища, достига до тези контакти. С цялата останала енергия българската енергетика топли въздуха и отделя въглеродни емисии. Всъщност, заменяйки електроенергията с природен газ, ние намаляваме въглеродния отпечатък. Малката тайна, която бих искал да издам, е, че имах щастието преди години да съм първата птичка, която инициира създаването на Мрежата на Глобалния договор в България. Беше абсолютно пионерска инициатива, но успяхме да убедим достатъчно последователи, за което сме изключително удовлетворени. Аз няма много дълго да се спирам на всички проекти, свързани със залесяване, осиновяване на кошери, инвестиране в млади и даровити спортисти и изследователи, защото списъкът е много дълъг. Не можем да не споменем и важни проекти като „Българско школо“, в което се обучават деца от ясла до гимназиално образование. Трудно е да бъда кратък, когато говорим за „Овергаз“, за нейната дейност и за всички нейни зелени, устойчиви и общественополезни инициативи“.

.“

Светослав Иванов подчерта, че държавата абдикира от свои иманентни функции като здравеопазване, образование, вътрешна и външна сигурност, и поради това в дейността на „Овергаз“ се е появил един нов компонент, а именно – стремежът да подпомогнем намаляване на участието на държавата в икономическия живот.

„Овергаз“ е сред създателите на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН от 2010 година и оттогава досега участва в управлението на локалната мрежа. Дружеството спазва и утвърждава 10-те принципа на Глобалния Договор относно правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и антикорупцията и насърчава останалите компании да работят отговорно пред обществото.

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и обхваща над 16 000 членове. Доброволната инициатива на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в истински глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията.

Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, която функционира като част от Глобалната мрежа и официално беше обявена на 6 май 2011 г. от Н. Пр. Бан Ки-Мун – генерален секретар на ООН, е обединение на компании, неправителствени организации и образователни институции. Българската мрежа е най-активната организация в страната в сферата на корпоративната отговорност и устойчивото развитие.

 

Други новини