96 лева е средната месечна сметка за отопление на двустаен апартамент на газ

118 лева е средната месечна сметка на клиентите на „Овергаз Мрежи“ за изминалия отоплителен сезон 2017/2018. Природният газ продължава да е по-изгодната алтернатива. Ако тези домакинства бяха използвали електроенергия, за да поддържат по-високи температури в домовете си през зимата, щяха да платят средно по 290 лева на месец, което е със 172 лева повече, отколкото отоплението със синьо гориво.

Най-много са клиентите на „Овергаз Мрежи“, които живеят в апартаменти от 70 до 90 квадрата – 32 %. Средната месечна сметка за отопление на техните двустайни и тристайни жилища от октомври 2017 до април 2018 е 96 лева. Представителите на потребителския сегмент в апартаменти от 90 до 120 квадрата – 30 %, са платили средно по 110 лева на месец през изминалия отоплителен сезон.

Изчисленията показват, че домакинствата, избрали синьото гориво за отопление, готвене и топла вода, са щели да платят с 2.5 пъти повече, ако бяха използвали електроенергия. Средната сметка за целия отоплителен сезон на клиентите на „Овергаз Мрежи“ е 825 лева. Ако те се отопляваха с електроенергия през зимата, вместо с природен газ, щеше да им излезе с 1 202 лева по-скъпо или да платят 2 027 лева от октомври 2017 до април 2018. Домакинствата, които желаят да заменят енергоизточника си с природен газ, могат да се възползват от програмата DESIREE Gas* и да получат безвъзмездно финансиране за газификация до 20%.

 

* Целта на DESIREEGasе да стимулира битовата газификация в България, като предостави възможност да се намали първоначалната инвестиция за смяна на енергоизточника. Мярката позволява повече български домакинства да преминат към използване на високоефективната и екологично чиста енергия от природен газ, за сметка на електроенергията и твърдите горива.

Други новини