60 ученици заслужиха място във втория кръг на конкурса „Най-добър млад инсталатор“

 

Гимназисти подадоха своите проекти и за Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“

60 ученици се състезаваха във втория кръг националния учебно-професионален конкурс (НУПК) „Най-добър млад инсталатор“, а участниците в Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“ вече подадоха своите доклади. Двете ученически състезания са в рамките на образователния календар на Министерството на образованието и науката по идея и инициатива на „Овергаз“.

Надпреварата „Най-добър млад инсталатор“ се състои от три кръга – училищен, регионален и национален. В първия етап се включиха 130 ученици от 11 и 12 клас от 6 гимназии в страната, които се обучават в специалностите „Газова техника“, „Възобновяеми енергийни източници“ и „Топлотехника“ и от професиите „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ и „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации“. Първият кръг включваше две части: теоретична – тест с отворени и затворени задачи и практическата задача – схема, по която учениците да определят наименованията на елементите върху газоотоплителна инсталация. Индивидуалните резултати на състезателите бяха определящи кои ще се класират напред и кои ще отпаднат.

На 14 март се проведе вторият кръг на конкурса, в който премериха сили 20 отбора, всеки с по трима участника: 4 отбора от Варна – ученици в ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“, 2 отбора – възпитаници на ПГПТ „Атанас Буров” – Русе, 1 отбор от НПТГ „Шандор Петьофи“ – Разград, 1 отбор от ГСАГД „Кольо Фичето“ – Ямбол, 5 отбора от ПГЯЕ „Игор Курчатов“ – Козлодуй и 7 отбора от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ София. Всички участници получиха предварително чертеж на заданието, а в деня на надпреварата – и точните размери, по които да произведат фигура от медни и полипропиленови тръби. По време на състезанието служители на „Овергаз“ от съответния град имаха нелеката задача да оценяват работата на младежите на място – подбор на правилни инструменти и оборудване, чистота и безопасност на труда, изпълнение на задачата по методологичен начин и време за изпълнение. Те ще поставят оценките си и след това фигурите ще бъдат изпратени в София, където жури ще разгледа детайлно работата на всички отбори от цялата страна.

На 19 март ще станe ясно кои 6 отбора са се справили най-добре, а големият финал на конкурса ще се състои на 25 и 26 април в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ София.

В Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“, отново реализиран по инициатива на „Овергаз“, участват ученици от 9 до 12 клас. Тази година се състезават 12 отбора от по двама души от Варна, Ямбол, Козлодуй и Русе. Те вече изпратиха своите доклади на тема „Иновации в производството на чиста енергия и декарбонизация“.

Финалът на конкурса е определен за 25 и 26 април, отново в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, където участниците ще представят своите проекти.

Други новини