Аварии при изкопни работи в столицата

Овергаз Мрежи и клиентите му са жертва на повече аварии в разгара на лятото.

Фирми, които не спазват задължението да съгласуват новото строителство, ремонтите и изграждането на водопроводи, често прекъсват подземната газова инфраструктура и оставят десетки домове и производства без природен газ за часове.

И в четвъртък, 6 август, при изкопни работи е прекъснат голям газопровод на булевард „Симеоновско шосе“ 166. Отделно в квартал „Кръстова вада“, на кръстовището на булевард „Черни връх“ и улица „Борис Руменов“, изкопчии нараниха преносната мрежа и оставиха без газ две дузини семейства. В района на авариите газоподаването ще се възстановява поетапно след 18 часа днес (06.08.2020 г.)

Това поетапно запълване на тръбата с газ, започващо от улица „Данаил Крапчев“ 1 в квартал Витоша е придружено от силно свистене, което не трябва да безпокои гражданите.

За щастие щетите са само материални. Природният газ е по-лек от въздуха и при теч веднага се издига в горните слоеве на атмосферата. Той мирише неприятно, защото специално е одориран, за да заостря вниманието на потребителите при аварии. Налягането в домашния газопровод е около 80 пъти по-ниско, отколкото в обикновена газова запалка.

Овергаз Мрежи използва утвърдена правна процедура, когато някой наранява газопреносната мрежа. Разбира се, за предпочитане е участниците в ремонтите и строежите да правят справки в кадастралния план и да съгласуват действията си.

С пожелание за прекрасен ден!

Други новини