Депутатите решиха да има помощи за газ, дърва и пелети за бита

Като стъпка в правилната посока и поставяне в равна позиция на всички потребители Комисията по енергетика прие проекторешението, внесено от „Продължаваме Промяната“ (ПП), за програма за компенсация на крайните битови клиенти на природен газ.

Парламентарната енергийна комисия прие на заседанието си в четвъртък предложението на „Продължаваме промяната“ (ПП) да се отпуснат помощи за газифицираните домакинство до края на април. При окончателното гласуване в пленарна зала ще се внесе редакция и ще се вкарат и компенсации за дървата и пелетите, каквато предложи в хода на дискусията ДПС, а от ПП казаха, че ще подкрепят.

Според проекторешението Министерският съвет ще бъде задължен да въведе механизъм за компенсации за бита за потребените количества природен газ за периода от 1 януари до края на април 2023 г. Помощта ще се изчислява ежемесечно като ще е 50 процента от разликата в средната цена за съответния месец и определената от регулатора прогнозна цена за първото тримесечие, която е 122 лв./МВтч. При цена за януари от 179 лв. това прави 28 лв. за всеки използват мегаватчас синьо гориво.
Предложихме решение, което и миналата година също беше приложено, посочи Радослав Рибарски от ПП. Според изчисленията на партията тази компенсация няма да доведе до големи „разхищения“, а Министерският съвет сам трябва да прецени откъде да осигури средствата за газовите компенсации.

Да се помисли за разработване на методика за това кой да бъде компенсиран, защото в противен случай „правим богатите по-богати, а бедните по-бедни“ и това се вижда в компенсаторния режим за електрическата енергия, предложи Георги Самандов от „Български възход“.
От ДСП определиха предложението за популизъм. Според Рамадан Аталай дори и то да бъде прието няма да има „кога и по какъв начин да се приложи“, а и не е ясно откъде ще се вземат средствата за помощите. Той обвърза приемането на помощите за газ с такива и за дърва и пелети. Не стана ясно обаче какъв ще е механизмът за тази помощи.
Aко си бяхме свършили работата – вече второ Народно събрание – с дефиницията за енергийна бедност, именно това е начинът, по който лесно и бързо компенсацията да достига до засегнатите лица, отвърна Рибарски на ДПС.

Източник: Медиапул

Други новини