„Гордея се с труда на моите родители“ – вълнуваща среща в „Овергаз“

На 1 ноември с много емоции, усмивки, весела глъчка в коридорите и порой от зададени въпроси 30 деца и юноши взеха участие в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“. За дванадесета година този проект на Българската мрежа на Глобалния договор стана част от календара със събития на „Овергаз“ – отлична възможност за децата да научат повече за професиите на родителите си. Подготвената от „Овергаз Общество“ програма бе наситена с работилници, презентации и състезания, които направиха деня незабравим за малките гости.

 

Всички бяха приветствани от Анна Прешелкова, зам. изпълнителен директор „Корпоративни финанси“ на „Овергаз Мрежи“, и Дарина Георгиева, мениджър „Овергаз Общество“, които обещаха на децата интересен и неповторим ден. Вилиян Янакиев, зам. изпълнителен директор „Разпределение на природен газ“, организира за младежите „инженерна“ работилница за правене на фигури от балони.

Бойко Георгиев, мениджър „Управление на газоразпределителна мрежа“, и Христо Панталеев, експерт „Измерване и отчитане на природен газ“, представиха пред учениците различните професии, които са неизменна част от газовата индустрия по света и в България. Децата научиха какъв дълъг път изминава природният газ преди да стигне до всеки дом и да осигури чиста енергия за отопление и гореща вода.

 

 

 

Борислав Нечев, мениджър „Геодезия и екзекутиви“, и Георги Лазаров, проектант-геодезист, представиха по разбираем начин основните понятия от науката геодезия, основните инструменти, с които работи всеки геодезист, както и различни любопитни факти за професията. Разделени на отбори, децата търсиха скрити „пиратски“ съкровища, като трябваше да се ориентират по карта.

Фондация „Sci High“ демонстрира пред малчуганите различни химически експерименти, в които всеки научи нещо ново за взаимодействието между киселини и основи, за интересните свойства на лакмусовата хартия и много други. Децата трябваше да приложат различни подходи, с които да покажат знания и умения в решаването на научни задачи.

Специален акцент в богатата програма бе презентацията на Георги Дончев, автомобилен състезател с богат международен опит, който разказа много интересни факти от състезанията и тренировките. За децата това бе възможност за първи път да видят на живо истинска професионална каска и специален негорим костюм, да научат колко е важен строгият хранителен и спортен режим на състезателите, да се докоснат до истински спортни купи от престижни състезания, и да разберат колко е важно осигуряването на безопасност във всяко отношение.

Основната цел на инициативата „Гордея се с труда на моите родители” е да покаже на децата, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява.

 

Други новини