Overgas подписа меморандум за разбирателство с Albgaz за проучване на диверсификацията на природен газ на Балканите

Албанската Albgaz AD (Albgaz) и българската Overgas Inc. AD (Overgas) подписаха в Тирана меморандум за разбирателство. С него те обявяват взаимното си намерение да си сътрудничат по проекти, които ще диверсифицират доставките на природен газ на Балканите.
„Този меморандум отваря нов прозорец за качествено сътрудничество между нашите компании, позволявайки координиран напредък към споделени цели за енергийна сигурност и диверсификация на ресурсите. За Албания този меморандум подчертава новата реалност от амбициозни проекти, при които последствията от енергийните кризи могат да бъдат смекчени с интегрирана стратегия, която предвижда нашата роля като участници в регионалната енергийна архитектура. В тази връзка взаимното разбирателство, което споделяме с Овергаз, отразено в този меморандум, затвърждава ангажимента на Албания да осигури достъп до газови проекти като LNG Vlora, като по този начин хвърля светлина върху близките бъдещи оптимистични сценарии“, каза главният изпълнителен директор на Albgaz Арбер Аврами.
Меморандумът за разбирателство очертава параметрите на планираното сътрудничество на страните за осигуряване на природен газ от неруски източници чрез жизнеспособни търговски проекти, управлявани от частния сектор.
Светослав Иванов, изпълнителен директор на Овергаз, каза: „Развълнувани сме да започнем работа с колегите от регионалната газова компания Албгаз. Подписването на това споразумение е първа стъпка в регионалното сътрудничество за диверсификация на доставките на газ за Балканите“.

Споразумението беше подписано в Тирана, Албания, от представители на всяка страна: Светослав Иванов, изпълнителен директор на Овергаз; и Арбер Аврами, главен изпълнителен директор на Албгаз. На подписването присъстваха албанският премиер Еди Рама; албанският министър на енергетиката Белинда Балуку; посланикът на САЩ в Албания Юри Ким; членът на борда на Овергаз посланик Матю Брайза. Освен това, като 50% акционер в Овергаз (в очакване на окончателно одобрение от българското правителство), Linden Energy, беше представляван от Стивън Пейн, президент на компанията; и от бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, председател на Консултативния съвет на Linden Energy.
„Този проект бележи първата стъпка в усилията, водени от частния сектор, със силна подкрепа от албанското и американското правителства, за създаване на нов енергиен коридор, който би могъл да помогне на всички балкански страни, както и на Балканите, Украйна и Молдова да намалят зависимостта си от руски природен газ“, отбеляза членът на борда на Овергаз посланик Матю Брайза.
„Като една от американските компании, участващи в регионалната търговия с газ на Балканите, Linden Energy е развълнувана да направи тази първа стъпка като част от Overgas в партньорство с Albgaz“, каза Стивън Пейн.
По отношение на Меморандума за разбирателство, секретарят Помпео подчерта: „Във време на голяма несигурност на европейския енергиен пазар аз се гордея, че съм част от екип, който се занимава директно с този проблем. Балканският регион е един от най-уязвимите по отношение на липсата на енергийно разнообразие и подписването на този меморандум за разбирателство е силна стъпка в правилната посока.
За Овергаз, създадена през 1991 г.: Овергаз е най-голямата българска частна компания в сектора на природния газ и лидер в разработването и предоставянето на инфраструктурни услуги в областта на газификацията. Основните дейности на Овергаз Груп обхващат цялата верига от изследвания и разработки, доставки, дистрибуция и продажба на природен газ. Овергаз Инк. АД е най-големият независим доставчик и търговец на природен газ на пазара. Той е първият, който получава достъп до инфраструктурната мрежа, проправяйки пътя към либерализацията на пазара. Част от групата на Овергаз е Овергаз Мрежи АД, най-голямата газоразпределителна компания в България, която в момента обслужва над 81 000 крайни клиенти. В момента дистрибуторът притежава над 2500 км тръбопровод в България с планове за бързо разширяване в близко бъдеще.
Уебсайт на Овергаз: https://www.overgas.bg
За Albgaz Albgaz Sh.a.: Тя е основана през януари 2017 г. като акционерно дружество със 100% от акциите, притежавани от албанската държава и работи като комбиниран оператор, осъществяващ дейността на оператор на преносна система и оператор на разпределителна система на природен газ в Албания. Основната дейност на Албгаз АД е да доставя природен газ през мрежата за пренос, разпределение, съхранение и инсталации за природен газ.
Уебсайт на Albgaz: https://albgaz.al/
За Linden Energy Linden Energy: Тя е базирана в САЩ, международно фокусирана компания за енергийно развитие. Основана през 2013 г. от Стивън Пейн, Linden има енергийни проекти в процес на разглеждане в Европа, Източна Европа и Южна Азия. В България Линден е 50% акционер (в очакване на окончателно държавно одобрение) на Овергаз Инк. АД и е собственик на 10% капацитет в Междусистемния газопровод Гърция-България (IGB).
Уебсайт на Linden Energy: https://linden.energy/

Други новини