Овергаз и Excelerate Energy с меморандум за доставка на 1 млрд. куб. м газ

Проектът ще диверсифицира източниците на газ не само за България, но и за региона.

Американската компания Excelerate Energy, Inc. и българската „Овергаз АД“ обявиха, че двете страни са подписали меморандум за разбирателство в София, България на 14 юли 2022 г. за продажбата на регазифициран втечнен природен газ (LNG) на планирания от Excelerate терминал във Вльора в Албания.
Съгласно меморандума двете страни ще започнат преговори Овергаз да закупува до 1 милиарда кубически метра регазифициран LNG годишно за десет години от Excelerate или свързано лице чрез терминала Вльора и предложения тръбопровод Вльора-Фие, който се очаква да се свърже със съществуващата инфраструктура за природен газ в Южния газов коридор на Европа. Меморандумът за разбирателство разширява обхвата на проекта за терминал във Вльора на Excelerate и ще включва продажби на регазифициран LNG в Европа, като има потенциала да доведе до така необходимата диверсификация на доставките не само в България, но и в съседните страни в региона.
„За много страни в Южния газов коридор на Европа гъвкавият достъп до LNG остава от решаващо значение за гарантиране на тяхната енергийна сигурност“, каза Оливър Симпсън, търговски вицепрезидент на Excelerate.

„Интегрирани проекти за втечнен природен газ като терминала във Вльора са логично решение за задоволяване на спешните енергийни нужди на България и други балкански и европейски страни, свързани с Южния газов коридор. Очакваме с нетърпение да работим с „Овергаз“ и вярваме, че това споразумение е първото от няколкото, които ще се справят с липсата на разнообразие на доставките в региона“.

Светослав Иванов, изпълнителен директор на Овергаз каза: „Развълнувани сме, че започваме да работим с лидер в индустрията като Excelerate. Подписването на това споразумение е феноменален пример за напредъка на ЕС към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Съюза и особено на Балканите“.

Това споразумение следва предишни меморандуми за разбирателство между Excelerate, Snam S.p.A (Snam) и Albgaz Sh.a (Albgaz) и между Овергаз и Albgaz за проучване на потенциално сътрудничество за изграждането на тръбопровод за природен газ от терминала Вльора до друга инфраструктура за природен газ в Албания.

Групата Овергаз е създадена през 1991 г. „Овергаз“ е най-голямата българска частна компания в областта на природния газ с водещи позиции в развиването и предоставянето на инфраструктурни услуги в областта на газификацията. Дейностите на групата обхващат цялата верига на проучване и развитие, доставка, разпределение и продажба на природен газ на едно и на дребно. „Овергаз Инк.“ АД е най-големият независим доставчик и участник на пазара на природен газ. Компанията първа придобива достъп до инфраструктурната мрежа, с което открива пътя за пазарна либерализация. Част от групата е „Овергаз Мрежи“ – най-голямата газоразпределителна компания в България, която към момента предоставя услуги на повече от 81 000 крайни клиенти, притежава над 2500 km газопроводи в България и има планове за бързо разширяване в близко бъдеще.

„Екселерейт Енерджи“ (Excelerate Energy, Inc.) е компания за ВПГ със седалище в САЩ, а именно в Удландс, щата Тексас. Основаната през 2003 г. от Джордж Б. Кайзер „Екселерейт“ предоставя интегрирани услуги , свързани с ВПГ – от регазификация от плаващи терминали (FSRU) до изграждане на инфраструктура за доставка на ВПГ. Екселерейт има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила , Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.

bloomberg.com: Excelerate Energy Signs Gas Sales MOU with Bulgaria’s Overgas

Други новини