Позиция на „Овергаз Мрежи“ АД във връзка с пропадане на пътна настилка в кв. „Горна баня“ в София

В репортаж на живо по БНТ в ранните часове на 3 юни бе отразен проблем в кв. „Горна баня“, гр. София, свързан с пропадане на асфалт и образуване на дупка в района на ул. „Вечерница“ и ул. „Равнище“. В ефира на националната телевизия граждани от кв. „Горна баня“ изказаха предположения за некачествено възстановяване на пътната настилка след извършени ремонтни работи от „Овергаз Мрежи“ АД.

Проверка на „Овергаз Мрежи“ АД показва, че в споменатия район е извършен ремонт през месец март 2024 г., като дружеството е направило изкоп до 90 см дълбочина. Асфалтовата настилка е възстановена на 2 април. Първи признаци на пропадане са забелязани в края на месец май, когато на повърхността се е образувала и дупка.

На 29 май „Овергаз Мрежи“ изпраща на място екип на фирма по възстановителни работи, която констатира, че пропадането е с дълбочина 1,6 метра. Дупката е засипана, след което е уплътнена. Независимо от това, на 31 май пропадането продължава.

Фактическата обстановка сочи, че най-вероятната причина за възникналия проблем с асфалта не е некачествено извършване на ремонт, а наличие на подземен теч поради авария на водопровод или на канал за отпадни води. Към това логично предположение води фактът, че от ремонта до пропадането изминава повече от месец, тоест процесите на отмиване и разместване на почвени слоеве са продължили и продължават в по-дълъг период от време.

Предвид извършените констатации състоянието на пътната настилка не е причинено от действия на газоразпределителното дружество. „Овергаз Мрежи“ АД е уведомило общинските власти за възможна повреда в подземната инфраструктура на „Софийска вода“, уведомен е и диспечерският център на ВиК дружеството.

„Овергаз Мрежи“ е на разположение при необходимост да съдейства на „Софийска вода“ за бързо отстраняване на проблема.

Други новини