Ремонтирано е пропадането на улична настилка в столичния квартал „Горна баня“

В своя позиция от 3 юни газоразпределителното дружество „Овергаз Мрежи“ АД заяви категорично, че е готово да съдейства за решаване на проблема в софийския квартал „Горна баня“, независимо че пропадането на пътната настилка на ул. „Вечерница“ не е причинено от скъсан газопровод. В някои медии се появиха необосновани и неверни твърдения, че след некачествено извършен ремонт от „Овергаз Мрежи“ е настъпило пропадане на асфалта.

Фактите сочат, че на мястото на пропадането няма нарушена газова инфраструктура. В споменатия район е извършен ремонт през месец март 2024 г., като дружеството е направило изкоп до 90 см дълбочина. Асфалтовата настилка е възстановена във възможно най-кратък срок – още на 2 април, в съответствие с всички технически и нормативни изисквания. Първи признаци на пропадане са забелязани в края на месец май, когато на повърхността се е образувала и дупка.

На 5 юни на мястото на пропадането се проведе среща между представители на всички заинтересовани страни – Столична община, Столична община – район „Овча купел“ , „Софийска вода“ АД и газоразпределителното дружество. Присъстващите се запознаха с хронологията на проблема, а ръководителят на Корпоративната аварийна служба към „Овергаз Мрежи“ запозна всички експерти със снимков материал, който послужи като убедително свидетелство за наличието на кухина под повърхността, установена още през месец март тази година при ремонт на линеен кран в близост до пропадането. Присъстващите експерти заключиха, че най-вероятно пропадането на асфалта е настъпило вследствие на евентуален пробив в канализацията и наличието на подпочвени води.

Представителите на „Софийска вода“ поеха ангажимент да извършат дообследване на пропадането с камера и да отстранят проблема, без ангажимент от страна на „Овергаз Мрежи“ АД. На 6 юни пропадането е засипано от екип на „Софийска вода“.

 

 

Други новини