В българската енергетика трябва да се задават правилните въпроси

Форум под надслов „За горещите енергийни теми – открито и без предварителен дневен ред“ събра мениджъри и експерти от различни сектори на българската енергетика на 3 май в София. Участие в дискусията взе Светослав Иванов, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“ АД.

„Зад гърба ни са 33 години преход. Какво от прогнозираното за тези 33 години се е случило?“ – този въпрос, зададен от Светослав Иванов, постави във фокуса на вниманието настоящите проблеми в енергетиката на страната. „Обикновено се започва с един грешен въпрос – с какви мощности да се произведе електроенергия, докато правилният въпрос е – каква електроенергия ни е необходима“, отбеляза изпълнителният директор на „Овергаз Инк.“ АД.

Светослав Иванов заяви, че съвременните газоразпределителни мрежи са с прекрасна възможност за съхранение на енергия. „В България, тъй като газоразпределителните мрежи са от неметални материали, те са в състояние да пренасят водород.“

„Шампиони сме по транзитиране на природен газ спрямо потреблението“ – добави Светослав Иванов. Той си послужи и с данни, съпоставяйки развитието на газовата инфраструктура през последните години в две съседни държави – Турция и България (потребление в Турция – от 5 млрд. куб. м до 65 млрд. куб. м, а в България – спад от 7,2 млрд. куб. м до 2,5 млрд. куб. м).

Светослав Иванов посочи, че в развитието на газопреносната мрежа са направени 6 млрд. лева инвестиции, но отправи критики относно изграждането на отклонения за градовете и ползите за българските потребители. Експертите коментираха също и политиката, насочена към запазване на „Булгаргаз“ като единствен голям играч на пазара на природен газ в страната.

„Газът и смесването с водород са лайтмотив на Европейската комисия“, посочи заместник-председателят на Българския енергиен и минен форум Антон Иванов. В същото време той припомни, че използването на енергията в пиковите часове винаги означава по-висока цена и винаги поражда въпроси.

„Енергетиката трябва да е базирана на различни източници“, коментира от своя страна Кирил Темелков от Българска газова асоциация. Според него водородът в бъдеще ще навлезе като източник, но още никой не знае по какъв начин, предвид опасенията, че предизвиква корозия на тръбите, тъй като не всички тръбопроводи са неметални. В допълнение той подчерта, че газовите експерти не са включени от държавата в разработване на енергийна стратегия.

Други новини