За силата на добрата воля – приключи кампанията „Дари за Светулка, Овергаз ще удвои!“

Понякога доброто е само на един „клик“ разстояние – ако има споделено разбиране, общност от истински хора и воля за промяна. Това научихме от най-успешната ни публична дарителска кампания, която започнахме в края на август. Само за два месеца и половина кампанията „Дари за Светулка, Овергаз ще удвои!“ пожъна огромен успех – събрани са 36 573 лева, стотици хора се включиха с дарения, бяха организирани десетки локални събития и паралелни кампании за подкрепа от онези от нас, които не останаха безразлични към проблемите в българското здравеопазване и болничната среда, предоставяна от лечебните заведения на най-малките членове на обществото ни. Поради силния обществен интерес към нашата инициатива за удвояване на индивидуални дарения, срокът ѝ бе удължен с една седмица – до 26 ноември. По този начин дадохме възможност на всички докоснати от инициативата да се включат, да споделят и подпомогнат нашия стремеж да подобрим болничната среда за малките пациенти в два български града.

Водени от споделени ценности, подкрепихме още веднъж дейността на фондация „За Доброто“, която започна преобразяването на детските отделения в болниците в Ловеч и Велико Търново. Основната цел бе да се обнови изцяло интериорът, за да бъде приятен и уютен престоят на малките пациенти и техните придружители. Макар болниците да са опитали всичко по силите си, за да осигурят добра среда за своите пациенти, всеки, който е бил някога в тези помещения, е видял като в машина на времето стар латекс, който е станал на люспи, протрити канапета, ръждясали легълца от 80-те години на миналия век, петна от плесен и много други  предизвикателства.

Благодарение на общите усилия на всички дарители, 12 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши в отделението в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч ще оживеят с приказни герои, нови болнични легла, мебели и оборудване. А в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново, започна промяната на 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши. Пациентите само на това отделение са средно 2 000 на година. Стаите вече сияят с рисунки и цветове, които забавляват и успокояват. Добавят се комфортни мебели и оборудване за децата и придружаващите ги родители. Ще бъде преобразено и единственото болнично училище, запазено в България. Така заболяването няма да възпре децата в желанието им да се обучават. Предвижда се да бъдат подновени част от лекарските кабинети и манипулационните и да се осигури допълнително модерно медицинско оборудване.

В кампанията се включиха хора от местните общности в старопрестолния град и в Ловеч, колеги от „Овергаз“, дори учениците от IV „в“ клас на ОУ „Васил Левски“ в Ловеч, които дариха сумите, подготвени за цветя на 15 септември, в подкрепа на тяхната болница! Бяхме свидетели на обединението на цели малки и по-големи общности, които по свой начин постигаха резултат – беше организирана и осъществена благотворителна вечеря от страхотни братя готвачи в Ловеч, беше организиран ден със спорт и йога с кауза във Велико Търново… Знаехме, че няма как човек да остане равнодушен пред проблемите на детското здравеопазване, и с голяма радост посрещнахме бързата реакция на съпричастност от страна на стотици хора!

Силният импулс за ускоряване на кампанията дойде именно от „Овергаз“ месец преди края й, когато Зорница Борисова, главен експерт „Професионално образование“ в „Овергаз Мрежи“ АД, организира благотворителен търг с детски рисунки. Произведенията бяха закупени от нашите колеги по каталог, а постъпленията попадаха незабавно в платформата, където събраната сума за детските отделения в двете болници нарастваше всеки ден. „Имахме богата колекция от над 50 детски рисунки, но те просто бяха на съхранение в една малка стаичка. Казах си, трябва да направим нещо полезно с тях – и така се роди идеята. Някои колеги си купиха по една картина, а други с размах си взеха по четири“ – споделя Зорница.

И така с добри новини, в навечерието на едни от най-обичаните празници – коледните, се чувстваме горди и благодарни. Горди от това, че доказахме заедно каква сила може да има обединената общност от хора, които искат, вярват и могат да бъдат полезни. Благодарни за цялата сила и подкрепа, за безрезервното доверие в „Овергаз“ към работата, каузите и ангажиментите, които поемаме. Благодарни на нашите колеги и клиенти, на всички членове на широката ни общност и активни хора, които не остават безразлични към заобикалящите ни проблеми. Съвсем скоро ни очакват две изцяло обновени детски отделения и хиляди сбъднати мечти за по-добра болнична среда!

Други новини