Играта на Овергаз „е-Дом" – как да живеем в хармония с природата

През септември 2009 година Овергаз издаде „е- Дом" – първата компютърна игра на екологична тематика в България. Тя бе разработена по инициатива на газовата компания и целта й е да популяризира природосъобразната и икономична употреба на разпространените в страната енергоизточници.

Играта е стратегическа и протича в два етапа. В първия определяте вида на жилището – апартамент, вила или къща в града, предпочитаните технологични решения и използваната енергия.

Във втория етап трябва да подобрите екологичните характеристики и енергийната ефективност на жилището. Разполагате с 48 стъпки, за да направите обзавеждането и техническото си оборудване възможно най-евтино, природосъобразно и енергоефективно. Не липсват и злободневните проблеми – спукана тръба, изгорял бушон или теч от съседите. Всички решения, които взимате, трябва да са съобразени с наличните парични средства и грижата за околната среда.

Резултатите се определят от пет показателя: екологичност, енергоефективност, финанси, комфорт и престиж. Колкото по-екологосъобразно е жилището и колкото повече спестени пари имате в сметката си, толкова по-високи са рейтингът ви и крайният ви резултат.

Една от най-важните характеристики на „е-Дом" са реалните приложения на всички енергоефективни опции, които играта ви предлага. Освен ефектът, който жилището ви има върху околната среда, можете да наблюдавате и икономическите последствия от различните комбинации от енергийни решения, които взимате. Целта е успешният ви „е-Дом" да се превърне във ваше реално жилище.

Играта е напълно безплатна, подходяща е за всички възрасти и може да се играе както он-, така и офлайн.


През юли 2010 година „е-Дом" бе удостоена с престижното трето място в категория „Най-добра функционална обучителна игра" на Първия европейски конкурс за най-добра обучителна игра. Овергаз бе единственият награден участник от България. Наградата се връчва за забележителни технологични и образователни постижения и е признание за провежданата екологична политика на компанията.

Играйте "е-Дом" онлайн

Изтеглете "е-Дом" на компютъра си