"Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца"

Овергаз е първата частна компания в страната, която подпомага възстановяването на българските гори и биоразнообразието в тях, с цел подобряване на състоянието на околната среда и осигуряване на по-добри условия за живот на нашите деца.

 

Проектът на компанията за опазване и възстановяване на българската гора „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца” датира от лятото на 2000 година. През изминалите 15 години Овергаз организира и проведе 17 залесителни акции на територията на 14 държавни горски и ловни стопанства в цялата страна. По този начин освен за българската гора, Овергаз допринася и за облагородяването и създаването на по-добри условия на живот на населението в районите на общините Асеновград, Бургас, Варна, Велико Търново, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Кюстендил, Пазарджик, Разлог, София, Тетевен, Хисар и Чирпан.

 

По случай десетгодишния юбилей на проекта „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца” през 2009 година компанията изработи и филм за развитието му през годините. Той се разпространява сред партньори на компанията, за да споделим и „заразим” и тях с добрите практики, които Овергаз инициира и превръща в традиция.

 

Проектът през 2016-та:

На 19-ти април 2016 година се проведе пролетна залесителна акция край село Златуша, община Божурище. На площ от 10 декара бяха засадени 5000 дръвчета.

В акцията се включиха шестокласниците от столичния учебен комплекс „Българско школо“ и служители на газовата компания. С помощта на експертите на Югозападното държавно предприятие и лесничеите от Държавното горско стопанство „Сливница“ те залесиха новата гора от обикновен дъб и цер. Двата вида са сред най-често срещаните у нас широколистни дървета, които живеят до седем столетия.

Вече 17 години всяка пролет Овергаз провежда акциите по залесяване под мотото „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“. Тазгодишната бе 19-та по ред, като общата площ на засадените гори е вече 482 декара, а дърветата – над 165 хиляди.