Инициативи, свързани с образование

Образование

Екипът на нашата компания изповядва философията, че свободните, високообразовани и квалифицирани специалисти, които ценят труда и са готови да реализират своята полезност за другите, са основен фактор за едно по-добро общество. Поради тази причина Овергаз инвестира в образователни проекти в няколко направления.

Традиционно е партньорството ни с професионалните гимназии в цялата страна, с Технически университет София, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, Русенския университет „Ангел Кънчев“, където развиваме бъдещите кадри в газовата индустрия.

Сред дългогодишните ни инициативи са Националният учебно-професионален конкурс за най-добър млад инсталатор, който се провежда за ученици от 12 клас от енергийните специалности на професионалните гимназии.
Националният преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране” е състезание за ученици от природо-математически гимназии и от специалност „Газова техника” на професионалните гимназии.

В професионалните гимназии в Русе, Ямбол и София се провежда дуално обучение по газова техника. Няколко дни в седмицата младежите имат възможност да почерпят практически опит в офисите на Овергаз.
Всяка година от май до септември се провежда Стажантската академия на Овергаз, събираща на едно място талантливи ученици от професионални гимназии, студенти от 1-ви до 4-ти курс и бъдещи магистри от всички образователни специалности.

От 2013 г. подкрепяме конкурса за млади изобретатели на фондация „Миню Балкански”. Проявата възражда интереса у младежите към природните науки, като им показва защо те са интересни и са перспективни за професионална реализация. Състезанието среща теорията с практиката и дава възможност на ученици от цялата страна да покажат своите знания и умения в сферата на иновациите. Чрез подкрепата си Овергаз вдъхва кураж на младите изобретатели да мечтаят и създават полезни продукти.

Най-смелият и амбициозен проект на Фондация "Дончев" е частният учебен комплекс "Българско школо", обединяващ детска градина и училище. Образователният проект цели изграждането на свободомислещи, отговорни и способни млади личности.
Проектът е дългогодишна мечта на семейство Сашо и Ева Дончеви, намерила реализация през 1999 г. със създаването на детска градина "Слънчево зайче". Четири години по-късно, училище „Българско школо“ отваря вратите си и за 9 първолаци. Учебната 2012-2013 г. започва в нов учебен модерен комплекс в район „Младост", София, с площ оте 11 200 кв. метра. Днес над 500 деца се обучават в него целодневно, като грижите за тях са поверени в ръцете на опитни възпитатели и учители, развиващи детските таланти в най-разнообразни проявления – от точни науки до литература, музика, театрално изкуство и балет.